Beoordeeld met een 8.9 / 10
Vrijblijvend contact Bel ons

Legadvies tips keramische tegels

Afhankelijk van de ondergrond wordt er bepaald op welke manier de tegels worden gelegd. Dit kan in één mortelbed, één verse chape of door middel van tegellijm. Kies je voor de laatste optie, dan dient u rekening te houden met de ondergrond, type tegels en het formaat hiervan. Het is namelijk van belang dat wanneer de nieuwe tegels worden gelegd, dit op een zuigende ondergrond plaatsvindt. Hiervoor dient u pasta tegellijm te gebruiken tijdens het leggen van de tegels, en in ieder ander geval kunt u een cementgebonden tegellijm gebruiken.

Wilt u grote of dikke natuursteen tegels leggen, dan wordt er geadviseerd om dit op een mortelbed te plaatsen. Het mortelbed zorgt namelijk voor een stabiliserende laag van zand en cement, de natuursteentegels worden dan als het ware ingemetseld. Zoals u kunt voorstellen, is er hier de nodige expertise vereist. Wilt u dunnere tegels leggen? Dan wordt een natte chape laag het meest gebruikt. Wilt u nieuwe keramische tegels plaatsen? Dan wordt er een droge chape geadviseerd met lijm of kleefcement. Zoals u ziet heeft iedere tegel wel een ideale manier van leggen. Hieronder vindt u in enkele stappen terug hoe u het beste uw tegels kunt leggen.

voorafgaand het leggen

Vloeren leggen in huis

Vloeren kunnen op meerdere manieren gelegd worden. Zo verschilt het namelijk ook qua oppervlakte welke manier van het leggen het beste past. Hieronder meer:

Tegels leggen in mortelbed

Lees hieronder in drie eenvoudige stappen door wat de belangrijkste punten zijn rondom het leggen van tegels in één mortelbed.

Stap 1: voorafgaand het leggen 

Het eerste en één van de belangrijkste taak is het gieten van de stabiliserende laag van zand en cement. Zoals aangegeven wordt de tegel ingemetseld, dit betekent dat het onmogelijk is om een schuin geplaatste tegel te corrigeren. 

Zorg voor een schone en goed gereinigde ondervloer waar alle losse delen zijn verwijderd, dit zorgt namelijk voor een goede hechting op de betonnen ondervloer. Hierna verspreid u het mengsel van trascement over de gereinigde vloer en voeg er wat water aan toe. 

Kleurrijk patroon tegels Party collectie LaFaenza
Italiaanse Mozaïek tegels Ston Italia Pave Disegno
Gekristalliseerde tinten marmer look tegels FMG Iris
tegels leggen

Stap 2: tegels leggen

Zorg voor een mortelbed van circa 3 cm dik dat geplaatst wordt op de betonnen ondervloer. Hierna is het van belang dat er een goede hechting plaatsvindt tussen de tegels en de mortel. Hiervoor dient u de onderkant van de tegels met schoon water wassen voordat het aangeklopt wordt en moet er een hechtbug aangebracht worden. Het is belangrijk dat u niet het gehele mengsel direct op het mortelbed aanbrengt, maar dit in geleidelijke stappen doet. Het mengsel kan namelijk al verharden voordat u daadwerkelijk de tegels legt. 

Doorgaans dient u voegen te gebruiken die minstens 5mm breed zijn. Worden er tegels gebruikt met natuurlijk gespleten oppervlakken, dan zijn bredere voegen aan te raden. Leg de vloertegels één voor één in het mortelbed en zorg er direct voor dat ze waterpas liggen. Dit zorgt ervoor dat u iedere tegel goed legt zonder dat u het risico loopt dat er een tegel schuin gelegd is. 

tegels drogen en voegen

Stap 3: drogen en voegen

Heeft u alle tegels gelegd en bent u tevreden met het resultaat? Laat het mortelbed en het mengsel voor circa 5-7 dagen drogen, zonder dat de voegen worden gevuld. Nadat deze dagen zijn verstreken kunt u met de gewenste kleur voeg, de voegen vullen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Laat u verrassen door de prijs in verhouding tot de door ons geleverde kwaliteit!

Vrijblijvend contact
tegels leggen tegellijm

Tegels leggen met tegellijm

Zie hieronder de belangrijkste adviezen rondom het leggen van natuursteen tegels in tegellijm. 

Stap 1: voorafgaand het leggen 

De eerste stap is te allen tijde de levering controleren. Controleer de tegels op beschadigingen, het aantal en natuurlijk de soort. Zijn er enkele tegels met beschadigingen? Gooi deze dan niet direct weg! Deze kunnen eventueel gebruikt worden voor het zagen van de passtukken. 

Voordat u begint met het leggen van de tegels dient de ondergrond goed gereinigd worden en stofvrij zijn. Hiervoor kunt u verschillende hechtingsverbeteraard gebruiken op zuigende ondergronden. Dit resulteert in minder snelle vliesvorming op de lijm. 

dunne laag tegellijm tegels leggen

Stap 2: tegels leggen

Breng als eerst een dunne laag tegellijm aan op de egale en gereinigde vloer, en kam dit door. Gebruik hierna dezelfde lijm op de onderkant van de tegel (met de vlakke kant van de lijmkam). Probeer dit zo dun mogelijk te houden. Hierna kunt u de tegel plaatsen en wat extra druk geven dat zorgt voor een betere hechting. 

Stap 3: drogen en voegen

Laat uw vloer circa 24 uur drogen voordat u begint met het aanbrengen van de voeg. De tegellijm heeft nu genoeg tijd om hard te worden en hierna kunt u de gewenste voeg aanbrengen.

verse chape tegels leggen

Tegels leggen in verse chape

Wilt u liever gebruik maken van een kant en klare chape voor het leggen van uw tegels? Zie hieronder hoe!

Stap 1: voorafgaand het leggen 

Een chape wordt als ondervloer gebruikt, hier kan eventueel een vloerverwarming ondergebracht worden. U kunt kiezen voor een chape dat vooraf is bereid dat bestaat uit cement en rijnzand met een dikke lag van 15 tot 20 cm. 

Stap 2: tegels leggen

Leg de tegels vast op de nieuwe chape en druk ze aan voordat het is opgedroogd, hiervoor wordt er vaak een rubberen hamer gebruikt. Gemiddeld raden wij aan om per vierkante meter tegellijm aan te brengen voordat u de tegels legt. Gebruik hiervoor de getande lijmkam.

drogen en voegen van tegels

Stap 3: drogen en voegen

Geef de gelegde tegels ongeveer 24 uur om op de drogen voordat u begint met het voegen. Voordat u gaat voegen maakt u het tegeloppervlak licht vochtig. Vervolgens kunt u de tegels met cirkelvormige bewegingen inwrijven met voegpasta met behulp van een spons of rubberen trekker. Wanneer alle voegen dicht zijn kunt u de tegels voorzichtig reinigen met een schone spons en water. Hierna is het belangrijk dat u alles goed laat drogen en de volgende dag pas de overtollige voegpasta met water weg veegt.

Benieuwd naar de
mogelijkheden?
Vrijblijvend contact opnemen Omdat wij optimaal aandacht willen besteden aan de wensen van onze klanten zijn wij uitsluitend op afspraak geopend. Gelieve voor een bezoek aan onze showroom vooraf een afspraak te maken.